Dag 1.

Deze stage begon op: 24 augustus 2015 en duurde tot 16 oktober.

Het was eerst nog de vraag of ik hier of bij het Dolfinarium ging stage lopen, achter af ben ik heel blij dat het stichting aap is geworden want hier is mijn passie begonnen. Dit was mijn eerste echte stage met wilde dieren. Een soort van droom stage, en nog lekker dicht bij ook.  Ondanks dat de stage zo dichtbij was moest ik wel veel Engels praten. Want hier kwamen veel mensen vanuit het buitenland, zo was er in het begin een Brits meisje en later in de stage kwamen ook een paar Duitse vrijwilligers. Om dat St. AAP ook een vestiging heeft in Spanje "Primadomus" waren veel mensen van het vaste personeel Spaans. 

Ik liep stage op de afdeling primaten. Hier waren verschillende "kleinere" apen zoals onder andere berber apen en kapucijn aapjes. Samen met een klasgenoot gingen we een nieuw avontuur aan. Al gouw kwam ik erachter dat mijn stagebegeleidster een Spaanse vrouw was, wat ik in het begin best spannend vond.

Hoe gaan ze daar te werk?

Na het omkleden in werkkleding (overal + laarzen) en een kleine vergadering over wat er moet gebeuren deze dag lopen we met de hele ploeg naar de afdeling "Primaten". op deze afdeling heb je 3 vleugels: North, East en West. Ik mocht werken in de West vleugel. 's Ochtends beginnen we met schoonmaken, dat kon op 2 manieren: een "Zero cleaning" of een "Normal cleaning" bij een zero clean moest alles perfect schoon , ook de muren ook al zien ze er niet vies uit. Bij een normal cleaning moest je zegmaar het hoog nodige schoonmaken.

 Eerst worden de aapjes naar binnen gelokt en opgesloten zodat wij de buitenverblijven kunnen schoonmaken. Als we hier mee klaar zijn doen we de luikjes open en lokken we ze naar buiten met hun ontbijt. Zodat wij de binnen verblijven weer kunnen schoonmaken. De dieren krijgen als ontbijt een soort van pallet/brok speciaal voor primaten. Aan de verblijven hangen voerbakken en voedselverrijking pijpjes. Hier wordt het voer dan in gedaan maar ook wordt het voer over het verblijf heen gegooid.  Hierna hebben we lunchpauze. 

Na de lunchpauze krijgen de aapjes ook hun lunch dit bestaat meestal uit groente en fruit. Ook dit wordt over het verblijf heen gegooid. Sommige stukken blijven dan op het dak liggen waardoor de aapjes wat meer moeite moeten doen voor hun eten.

Als dit allemaal gedaan is dan is het tijd om verrijking te maken. Er zijn speciaal lijsten gemaakt voor elk verblijf waarin staat welke verrijking ze de vorige dagen hebben gehad. Dit is om te voorkomen dat ze niet steeds hetzelfde krijgen. Ook is er elk seizoen een andere lijst met andere verrijking stukken.  De verrijking wordt vaak gemaakt met noten, zaden, appel stroop/honing, popcorn en rozijntjes.

Hier een paar voorbeelden:

PVC met gaatjes, waar zaadjes in zitten.

Een frisbee tower, hier zitten zaadjes tussen geplakt met honing of appelstroop.

Een bal met gaatjes, hier gaat meestal popcorn in.

Met welke aapjes heb ik allemaal gewerkt?

Roodstaartmeerkatten.

Diadeem meerkatten.

Kapucijnaapjes. (heel veel)

Berberapen.

Japanse makaak

Djimmy de roodkop mangabey

Mantelbaviaan